Stappenplan voor het bouwen van een houten veranda
Ondanks de regen toch buiten kunnen eten. Op een zonnige dag lekker in de schaduw zitten. En zelfs in de winter genieten van je tuin. Wie wil dat nou niet? Met een houten veranda als verlengstuk van jouw huis, is dit allemaal mogelijk. Maar waar begin je als je zelf aan de slag wil met bouwen?
In deze blog nemen we je mee door het proces van het bouwen van een houten veranda. Van het maken van een bouwtekening tot het kiezen van de materialen en de opties die jouw veranda compleet maken. Met dit stappenplan krijg je een overzicht van alles wat erbij komt kijken, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan.
In dit artikel vertellen we je graag meer over:
- Plaatsing
- Bouwtekening
- Houtsoort en kleurkeuze
- Aanschaffen van materiaal
- De basis
- Wanden, ramen en deuren
- Opties
1. Plaatsing
First things first, waar ga je je houten veranda plaatsen? Voordat je begint met bouwen, is het belangrijk om na te denken over de grootte en de locatie van je veranda. Samenhangend met de locatie zijn: lichtinval, windrichting, privacy, uitzicht, en aansluiting op je woning en tuin. Deze punten beïnvloeden hoe jij je veranda ervaart. Bedenk in hoeverre je elk punt belangrijk vindt en hoe je daar in de locatie rekening mee houdt.
Verder is het handig om te controleren of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van je veranda. Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt en in de meeste gevallen mag je zonder vergunning bouwen, maar de regels verschillen per gemeente. Check daarom van tevoren de lokale bouwvoorschriften om problemen achteraf te voorkomen. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de gemeente.
2. Bouwtekening
Het uitwerken van een bouwtekening vormt de basis voor het bouwen van je houten veranda. De bouwtekening geeft je namelijk een beeld van de afmetingen en benodigde stappen. Dit voorkomt verrassingen tijdens de bouw. Het zorgt er ook voor dat alles past en stevig staat.
Als je handig bent met tekenen of tekenprogramma's, dan kun je zelf een bouwtekening maken. Een andere optie is om dit neer te leggen bij specialisten. Zo helpen de specialisten van DIM Houtbouw graag mee met het ontwerpen van de veranda van je dromen. Liever eerst thuis vanaf de bank kijken wat de mogelijkheden zijn? Dat snappen we. Eigen buitenverblijf samenstellen? Met onze handige online tool stel je eenvoudig je eigen veranda samen, afgestemd op onze producten. Zo weet je zeker dat wat jij samenstelt mogelijk is.
3. Houtsoort en kleurkeuze
Je weet inmiddels waar je de veranda gaat plaatsen en de bouwtekening ligt gereed. Nu is het alleen nog de kunst om in de vele mogelijkheden die er zijn, een keuze te maken voor de houtsoort van jouw veranda. Om je een beetje op weg te helpen hebben we veelgebruikte houtsoorten voor veranda's voor je op een rijtje gezet.
Veelgebruikte houtsoorten voor veranda's
Bij het bouwen van veranda's worden verschillende houtsoorten gebruikt. Elk met hun eigen voordelen.
- Vurenhout
Een populaire keuze vanwege de lage kosten en de gemakkelijke bewerkbaarheid. Vurenhout is licht van gewicht. Wanneer behandeld, is het duurzaam genoeg voor buitengebruik en bestand tegen weersinvloeden. - Douglas hout
Bekend om zijn sterkte en duurzaamheid. Douglas hout heeft van nature een warme roodbruine kleur die met de tijd mooi vergrijst. Het is een uitstekende keuze voor buitentoepassingen vanwege de hoge weerstand tegen rot en insecten. - Hardhout
Een duurzame en sterke optie. Ideaal voor veranda's die lang meegaan. Hardhout, zoals Bankirai of Ipé, is van nature bestand tegen vocht en rot. Het vereist wel enige zorg bij de verwerking, vanwege de hardheid van het materiaal.
Wanneer je je keuze in houtsoort hebt gemaakt, is het handig om meteen even te kijken naar het onderhoud. Zo weet je precies wat je moet doen om jouw houten veranda in goede staat te houden.
Naast de keuze voor een houtsoort is het ook goed om na denken over de kleur van je veranda. Wat is de kleur van de houtsoort zelf? Moet het hout van tevoren in een bepaalde kleur bewerkt worden of ga je achteraf het hout verven? Houd er rekening mee dat geverfd hout meer onderhoud vraagt en na verloop van tijd opnieuw geverfd moet worden.
4. Aanschaffen van materiaal
De laatste stap in de voorbereidende fase is het aanschaffen van materiaal. Op basis van de bouwtekening kun je zien hoeveel hout je nodig hebt en in welke afmetingen. Daarnaast bedenk je welke andere materialen je, onder andere voor de fundering en de vloer, moet aanschaffen. Hiervan bepaal ook je de juiste hoeveelheden.
Verder zijn er een aantal gereedschappen die je in ieder geval nodig hebt. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet:
- (Rubberen) hamer
- Accuboormachine
- Handzaag
- Ladder
- Waterpas
- Rolmaat
- Veiligheidsbril
- Werkhandschoenen
5. De basis
Als al het voorbereidend werk is afgerond, kun je aan de hand van de bouwtekening beginnen met het bouwen van de basis van je veranda. Deze basis omvat de fundering, het houten skelet, het dak en de vloer. Hieronder lichten we elk onderdeel verder toe.
Fundering
Een fundering is de eerste stap bij het bouwen van je veranda. De fundering zorgt ervoor dat je veranda stevig staat, ongeacht de ondergrond of weersomstandigheden. Je kunt kiezen voor betonpoeren, schroeffunderingen of een volledig gestorte betonnen fundering. De keuze is afhankelijk van de grootte en het gewicht van de constructie.
Houten skelet
Op de fundering bouw je het houten skelet van de veranda. Dit skelet, bestaande uit stevige balken, vormt de constructie. Het zorgt voor stabiliteit en draagt het dak. Kies bij de bouw van het skelet bijvoorbeeld voor duurzaam hout dat bestand is tegen de elementen, zoals geïmpregneerd hout of hardhout.
Dak
Wanneer het houten skelet staat, kan het dak erop. Het type dak dat je kiest heeft invloed op de uitstraling van je veranda. Zo geeft een plat dak een strakke, moderne uitstraling, terwijl een zadeldak een meer traditionele keuze is. Maar het dak heeft natuurlijk niet allen invloed op de uitstraling. Het juiste dak beschermt tegen diverse weersomstandigheden, van zware regenval tot harde wind, en het kan de duurzaamheid van je veranda verhogen.
Meer weten over het perfecte dak voor jouw veranda? Neem een kijkje op onze blog over de verschillende type daken die schikt zijn voor jouw veranda.
Vloer
Het laatste onderdeel van de basis is de vloer. Bij het leggen van de vloer heb je verschillende opties; bijvoorbeeld een houtenvloer, betonvloer of stenenvloer. Let erop dat de vloer waterpas ligt en vrij is van onregelmatigheden, zoals omhoog staande gedeelten.
6. Wanden, ramen en deuren
Oké, de basis staat. En nu? Nu kun je bezig met het plaatsen van de wanden, ramen en deuren van je veranda. Deze onderdelen bepalen niet alleen de uitstraling van je veranda, maar ook hoe je de ruimte gebruikt.
Wanden
Er zijn verschillende soorten wanden om uit te kiezen, afhankelijk van de mate van beschutting en privacy die je wilt. Een open wand geeft een vrij gevoel en laat veel licht en lucht door. Ideaal als je de veranda vooral in de zomer gebruikt. Wil je de veranda ook bij minder weer gebruiken? Dan is een gesloten wand een betere optie, gezien de bescherming tegen wind en regen. Een glazen wand combineert het beste van beide werelden: bescherming tegen de elementen zonder in te leveren op lichtinval. Daarnaast kun je ook kiezen voor shutters. Hiermee regel je de mate van licht en ventilatie zelf.
Ramen
Ramen voegen extra licht toe en maken je veranda nog veelzijdiger. Je kunt kiezen voor vaste ramen, maar ook voor openslaande ramen als je extra ventilatie wilt. Denk ook na over het type glas dat je in je ramen wilt. Dubbel glas biedt bijvoorbeeld betere isolatie dan enkel glas, wat handig is als je de veranda ook in de koudere maanden wilt gebruiken.
Deuren
Bij het kiezen van deuren voor je veranda zijn er verschillende opties. Schuifdeuren nemen weinig ruimte in en geven een moderne uitstraling. Openslaande deuren zorgen voor een klassieke look en bieden de mogelijkheid om de veranda volledig bij de tuin te betrekken. En wil je bijvoorbeeld deuren van hout voor een natuurlijke uitstraling of liever deuren van aluminium voor een strakkere look.
7. Opties
Met de basis, wanden, ramen en deuren is het grote bouwwerk van je veranda af. Er zijn echter verschillende opties waarmee je jouw veranda compleet maakt. Denk bijvoorbeeld aan de regenafvoer en verlichting.
Met een regenafvoer zorg je ervoor dat je veranda droog en in goede staat blijft. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een verzinkte vergaarbak in combinatie met een verzinkte stadsuitloop. Dit vangt het water op en voert het weg. Zo blijft je veranda beschermt tegen vocht en voorkom je wateroverlast.
Bij verlichting kun je denken aan spotjes in het plafond. Deze zorgen voor een heldere verlichting. Ook kun je denken aan wandlampen, die een wat zachter licht geven. Het toevoegen van verlichting maakt dat je bij schemer en in de avond de veranda ook nog kunt gebruiken.
DIM Houtbouw voor jouw houten veranda
Inmiddels heb je het hele stappenplan doorgeworsteld en ben je expert op het gebied van veranda's bouwen. Van het bepalen van de locatie en het maken van een bouwtekening, tot het kiezen van materialen, het leggen van een stevige fundering en het toevoegen van handige opties zoals regenwaterafvoer en verlichting.
Het kan ook zijn dat je denkt: ‘Leuk zo'n stappenplan, maar dit is me toch wat te ingewikkeld.’ Geen zorgen. In de regio Friesland en Groningen kun je bij DIM Houtbouw terecht voor het laten bouwen van een houten veranda op maat. Wij helpen je graag. Bezoek onze website of neem contact met ons op via 085 820 9700 of info@dimhoutbouw.nl. Tot snel!